Świąteczny keks
Idealny na świąteczny stół - keks.Niesamowity zapach i wygląd zawdzięcza pysznym, kolorowym bakaliom oraz aromatycznej wanilii.





Składniki na wysoką blaszkę prostokątną o wymiarach 9 cm x 22cm.
Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie tłuszczem (np. margaryną) i dokładnie oprószamy mąką pszenną / tortową.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 200 g miękkiej margaryny
- 200 g cukru kryształu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1,5 szklanki przeróżnych bakali ( suszony ananas, papaja, daktyle, żurawina, rodzynki, morela)
Do dekoracji:
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier kryształ i waniliowy. Za pomocą miksera, składniki ubijamy na puch. Dodajemy jajka i dalej ucieramy / miksujemy. Następnie dosypujemy suche składniki i bakalie. Wszystko łączymy na jednolita masę.
Surowe ciasto przelewamy do ówcześnie przygotowanej formy.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Przed podaniem obsypujemy je cukrem pudrem, kroimy na kromki grubości 3-4 cm i podajemy.
Smacznego.
Data publikacji: 15/12/2012
comments powered by Disqus