Świąteczny keks

Idealny na świąteczny stół - keks.Niesamowity zapach i wygląd zawdzięcza pysznym, kolorowym bakaliom oraz aromatycznej wanilii.

Ocena:
1 5

Składniki na wysoką blaszkę prostokątną o wymiarach 9 cm x 22cm.

Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie tłuszczem (np. margaryną) i dokładnie oprószamy mąką pszenną / tortową.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki przeróżnych bakali ( suszony ananas, papaja, daktyle, żurawina, rodzynki, morela)

Do dekoracji:
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier kryształ i waniliowy. Za pomocą miksera, składniki ubijamy na puch. Dodajemy jajka i dalej ucieramy / miksujemy. Następnie dosypujemy suche składniki i bakalie. Wszystko łączymy na jednolita masę.

Surowe ciasto przelewamy do ówcześnie przygotowanej formy.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Przed podaniem obsypujemy je cukrem pudrem, kroimy na kromki grubości 3-4 cm i podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 15/12/2012


comments powered by Disqus