Supełki czosnkowe
Szybka, bardzo smaczna i do tego bardzo czosnkowa przekąska, którą można jeść bez sosu jak i z nim. Idealna na posiadówkę.





Przepis na 1,5 blaszki do pieczenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy do nagrzania.
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 szklanki maki pszennej / tortowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
W misce rozdrobnić drożdże. Dodać do nich sól, czosnek, oliwę i letnią wodę. Składniki połączyć na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę i łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki (grube na około 3 mm i długie na około 5 cm). Wałki zwijamy w supełki i układamy je na blaszce do pieczenia. Między supełkami robimy dość duży odstęp. Supełki przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
Przekąskę pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez około 10 -12 minut ( na złoty kolor).
Dodatkowo:
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
Czosnek pokroić na drobną kosteczkę. Masło umieścić w rondelku i dodać do niego posiekany czosnek. Na małym gazie podsmażyć lekko składniki. Ściągnąć z palnika.
Wykonanie:
Upieczone i przestudzone supełki polać masłem z czosnkiem. Podawać z sosem czosnkowym lub bez.
Smacznego
Data publikacji: 12/01/2013
comments powered by Disqus