Supełki czosnkowe

Szybka, bardzo smaczna i do tego bardzo czosnkowa przekąska, którą można jeść bez sosu jak i z nim. Idealna na posiadówkę.

Ocena:
1 5

Przepis na 1,5 blaszki do pieczenia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy do nagrzania.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki maki pszennej / tortowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

W misce rozdrobnić drożdże. Dodać do nich sól, czosnek, oliwę i letnią wodę. Składniki połączyć na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę i łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki (grube na około 3 mm i długie na około 5 cm). Wałki zwijamy w supełki i układamy je na blaszce do pieczenia. Między supełkami robimy dość duży odstęp. Supełki przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.

Przekąskę pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez około 10 -12 minut ( na złoty kolor).


Dodatkowo:
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku

Czosnek pokroić na drobną kosteczkę. Masło umieścić w rondelku i dodać do niego posiekany czosnek. Na małym gazie podsmażyć lekko składniki. Ściągnąć z palnika.


Wykonanie:

Upieczone i przestudzone supełki polać masłem z czosnkiem. Podawać z sosem czosnkowym lub bez.

Smacznego


Data publikacji: 12/01/2013


comments powered by Disqus