Strucla z masą migdałową

Idą Święta.... a u mnie będzie strucla z masą migdałową.... pyszna... temu polecam zakasać rękawy i ją upiec :-).

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki o wymiarach 7 x 20 cm.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 250 ml letniego mleka
  • 150 g cukru kryształu
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 30 g świeżych drożdży

Do miski wlewamy letnie mleko do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, 50 g cukru kryształu i 100 g mąki pszennej. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Jajka wlewamy do miski, dodajemy do niego cukier. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą część mąki - wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.


Składniki na masę migdałową:
  • 4 surowe białka (wielkość jajek L)
  • 140 g zmielonych słodkich migdałów
  • 60 g migdałów gorzkich
  • 350 g cukru pudru

Do miski przesypać cukier puder, dodać oba rodzaje migdałów- wymieszać. Wlewamy surowe białka i łączymy składniki za pomocą łyżki drewnianej.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g zmielonych migdałów
  • kilka sztuk migdałów słodkich

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.


Wykonanie:

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto to przekładamy je na lekko podsypaną mąką stolnice i przez chwilę je wyrabiamy. Następnie wyrobione ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 35-40 cm , grubości około 1,5 cm. Na płat ciasta równomiernie rozkładamy masę migdałową , zostawiając na krótszych bokach około 2 cm luzu ( bez masy ciasto) jak i na dłuższym boku około 3 cm ciasta bez masy- zdjęcie powyżej. Ciasto z farszem zwijamy, zaczynając od krótszego boku ( gdzie masa jest rozłożona od samego brzegu ciasta)- zdjęcie powyżej. Gdy już zwiniemy ciasto to oba jej końce podwijamy pod spód. Ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i przykrywamy je sucha ścierką by podrosło.

Podrośnięte ciasto smarujemy wodą i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.

Surową strucle pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne ciasto wykładamy z formy, polewamy polewą czekoladową a jak ona zastygnie rysujemy na niej esy floresy białą czekoladą. Wierzch strucli posypujemy zmielonymi migdałami oraz układamy na niej całe migdały migdały.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/12/2018


comments powered by Disqus