Strucla z makiem
Pyszny zawijaniec z ciasta wodnego , z dużą ilością maku oraz wszelakiego rodzaju bakalii. Owego zawijańca nie może zabraknąć w te Święta Bożego Narodzenia.





Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 7 cm x 40 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto wodne:
- 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 200 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 całe jajka
Mleko podgrzewamy. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dajemy rozdrobnione drożdże i cukier. Całość łączymy na jednolitą masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do nich lekko podbite jajka, roztopione masło oraz drożdże roztarte w mleku. Składniki siekamy nożem tak długo aż zacznie się nam kształtować w duże "grudki" ( mi to zajęło około 15 minut). Następnie odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy je na gładką i jednolitą masę. Ciasto przekładamy do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązujemy. Następnie do wysokiego naczynia wlewamy zimną wodę. Do wody wrzucamy ciasto. Ciasto powinno osiąść na dnie naczynia. Garnek z wodą i ciastem odstawiamy na 30 minut w bardzo zimne miejsce.
Masa makowa z białkami:
- 350 g suchego maku
- 180 g cukru kryształu
- 180 g miodu płynnego
- 200 ml wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka smalcu
- 4 surowych białek
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych ( użyłam płatków migdałowych)
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki z pomarańczy
- 1 kieliszek rumu
Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.
Do rondla wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop. Gdy syrop będzie już gotowy dodajemy do niego miód i jeszcze chwile gotujemy (składniki maja się dobrze połączyć).
Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.
Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodajemy do zimnego , przesmażonego maku i dokładnie łączymy.
Składniki na lukier cytrynowy:
- 300 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki octu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.
Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.
Dodatkowo:
- 5-6 łyżek sypkiego maku
Wykonanie:
Po upływie 30 minut ciasto powinno pływać na wodzie.
Ciasto wyciągamy z naczynia , rozwiązujemy i przekładamy na wcześniej oprószona mąką stolnicę. Ciasto ponownie zagniatamy a następnie wałkujemy na prostokąt o długości 50-55 cm i szerokości 30-35 cm. Płat ciasta powinien mieć grubość około 1 cm. Na płat surowego ciasta, równomiernie rozkładamy letnią masę makową , pozostawiając około 5 cm wolnego ciasta przy krótszych bokach jak i przy jednym dłuższym. Krótsze boki chowamy do środka Strucle zaczynamy zwijać, zaczynając od dłuższego jego boku. ( gdzie masa makowa jest na równi z ciastem) - zdjęcia powyżej. Zwinięte ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i lekko smarujemy po wierzchu wodą.
Tak przygotowanego, surowego zawijańca makowego pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Po upieczeniu strucle wykładamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do przestygnięcia.
Zimnego zawijańca wykładamy delikatnie z formy, polewamy lukrem cytrynowym i delikatnie posypujemy suchym makiem.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy
Data publikacji: 13/12/2013
comments powered by Disqus