Strucla drożdżowe z borówkami
Na te małe, fioletowe kuleczki różnie różni ludzie mówią niektórzy jagody, owoce leśne, borówki... ja od kąt pamiętam mówiłam i słyszałam że są to borówki leśne. Pyszne, niesamowicie aromatyczne i dziś podane na kolacje w towarzystwie ciasta drożdżowego, lukru, płat migdałowych i oczywiście kakao.





Składniki na prostokątna formę 9 x 40 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 1 całe jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
Składniki na nadzienie:
- 300 g borówek leśnych
- 10 g stopionego masła
Owoce przebieramy, myjemy i odsączamy z nadmiaru wody na sitku.
Składniki na lukier na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka spirytusu
Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.
Dodatkowo:
- 60 g płatków migdałowych
Płatki wsypujemy na suchą patelnię i lekko je podprażamy na średnim palniku.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Całe jajko wlewamy do miski, dodajemy do niego cukier. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut).
Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
Następnie na lekko podsypanej mąką stolnicy należy rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Prostokąt smarujemy stopionym masłem i równomiernie rozkładamy borówki leśne. Strucle zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Gdy już zwiniemy ciasto to oba jej końce podwijamy pod spód. Ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i przykrywamy je sucha ścierką by podrosło.
Podrośnięte ciasto smarujemy wodą i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.
Roladę drożdżową pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Po upieczeniu wyciągamy ciasto i pozostawiamy do przestygnięcia.
Zimną strucle wykładamy z blachy lukrujemy i podprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/08/2017
comments powered by Disqus