Strucla drożdżowa z jabłkiem i orzechem

Najlepsze drożdżowe i do tego z domowymi jabłkami z dodatkiem cynamonu oraz orzechem. Takie posypane cukrem pudrem i jeszcze najlepiej lekko ciepłe.....

Ocena:
1 5

Składniki na prostokątna formę 9 x 40 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła

Składniki na farsz:
  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanka cukru kryształu
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g orzechów laskowych

Orzechy siekamy.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Do startych jabłek dodajemy cukier kryształ, cynamon oraz orzechy - wszystko dokładnie łączymy ze sobą.


Dodatkowo:
  • 2 łyżki świeżej bułki tartej
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Całe jajko wlewamy do miski, dodajemy do niego cukier. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Następnie na lekko podsypanej mąką stolnicy należy rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Prostokąt posypujemy bułką tartą na którą równomiernie rozkładamy farsz z jabłek. Strucle zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Gdy już zwiniemy ciasto to oba jej końce podwijamy pod spód. Ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i przykrywamy je sucha ścierką by podrosło.

Podrośnięte ciasto smarujemy wodą i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.

Roladę drożdżową pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu wyciągamy ciasto i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimną strucle wykładamy z blachy i posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/11/2018


comments powered by Disqus