Strucla drożdżowa z jabłkiem i orzechem
Najlepsze drożdżowe i do tego z domowymi jabłkami z dodatkiem cynamonu oraz orzechem. Takie posypane cukrem pudrem i jeszcze najlepiej lekko ciepłe.....





Składniki na prostokątna formę 9 x 40 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 1 całe jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
Składniki na farsz:
- 1 kg jabłek
- 1/3 szklanka cukru kryształu
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 g orzechów laskowych
Orzechy siekamy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Do startych jabłek dodajemy cukier kryształ, cynamon oraz orzechy - wszystko dokładnie łączymy ze sobą.
Dodatkowo:
- 2 łyżki świeżej bułki tartej
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Całe jajko wlewamy do miski, dodajemy do niego cukier. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut).
Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
Następnie na lekko podsypanej mąką stolnicy należy rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Prostokąt posypujemy bułką tartą na którą równomiernie rozkładamy farsz z jabłek. Strucle zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Gdy już zwiniemy ciasto to oba jej końce podwijamy pod spód. Ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i przykrywamy je sucha ścierką by podrosło.
Podrośnięte ciasto smarujemy wodą i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.
Roladę drożdżową pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Po upieczeniu wyciągamy ciasto i pozostawiamy do przestygnięcia.
Zimną strucle wykładamy z blachy i posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 02/11/2018
comments powered by Disqus