Spiralki z kolorową posypką

O tych ciasteczkach mogę powiedzieć , że są szybkie w wykonaniu, kruche, tanie, kolorowe i bardzo słodkie. Idealne dla dzieciaków jak i dorosłych.

Ocena:
1 5

Składniki na 30 ciastek.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • kilka kryształków fioletowego barwnika spożywczego

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej aromat waniliowy, cukier puder i masło. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć składniki. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Powstałe ciasto dzielimy n a dwie równe części. Do jednej z połówek ciasta dokładamy barwnik spożywczy i jeszcze chwile wyrabiamy ciasto by się nam ładnie zabarwiło. Oba kolory ciasta owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki by stwardniało.


Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Dodatkowo:
  • 6 łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • 80 g kolorowej posypki cukrowej

Wykonanie:

Po upływie podanego czasy ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy na lekko podsypaną mąką stolnicy na płaty o wymiarach 20 cm x 40 cm ( oba kolory ciasta ). Białe, prostokątny płat ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym lub morelowym i przykrywamy je prostokątnym , fioletowym ciastem ( zdjęcie pomocnicze powyżej).

Ciasto zwijamy w rulon , zwijanie zaczynamy od dłuższego boku ciasta - zdjęcie powyżej. Powstały rulon kroimy w plastry o grubości 1,5 cm.

Surowe ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone spiralki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Dopiero zimne ciastka ściągamy z blachy.

Następnie boki spiralek moczymy w lukrze i obtaczamy je w kolorowej posypce - zdjęcie powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-pomadkowy


Data publikacji: 05/01/2014


comments powered by Disqus