Śniegowe gwiazdki z makiem

Pyszne ciasto tym razem smażymy na oleju. W jego środku znajdziemy masę maskową z bakaliami a dla podkreślenia smaku i pogody za oknem posypujemy nasze gwiazdki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. I śniegowo zaczyna być nie tylko na podwórku ....

Ocena:
1 5

Składniki na 45 sztuk ( w zależności od wielkości naszych foremek w kształcie gwiazdki).


Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej / tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 surowe żółtka
  • 2 surowe, całe jajka ( wielkość L)
  • 1/ 4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wlewamy żółtka, wbijamy całe jajka i dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na jasnozłotą, gładką masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich tłuszcz, kwaśną śmietanę oraz masę jajeczną. Wszystko siekamy nożem a następnie ugniatamy rękoma gładkie, jednolite , lśniące ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


Dodatkowo:
  • 250 g gotowej masy makowej
  • 1/2 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5- 1 l oleju słonecznikowego/ roślinnego/ rzepakowego
  • 2 surowe białka

Do miski wkładamy masę makową i dodajemy do niej bakalie. Łączymy ze sobą składniki - mieszamy.

Białka wlewamy do miski i lekko podbijamy.

Cukier waniliowy wsypujemy do młynka i mielimy go na pył. Do niewielkiej miseczki przesiewamy zmielony cukier waniliowy z cukrem pudrem.


Wykonanie:

Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy je na lekko podsypanej mąką stolnicy na płat ciasta o grubości 2 mm. Na połowie płata odbijamy lekko gwiazdki ( foremkę ), smarujemy rozmąconym białkiem i na ich środkach nakładamy po 0,5-1 łyżeczki masy makowej z bakaliami. Mak przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta ( zdjęcie powyżej) i w okół maku lekko dociskamy. Następnie wycinamy gwiazdki.

Do niewielkiego garna nalewamy olej i kładziemy go na średnim palniku. Olej doprowadzamy do silnego rozgrzania ( jak na frytki) , a następnie wrzucamy do niego surowe gwiazdki. Gwiazdki smażymy obustronnie na jasny , złoty kolor ( 5-6 s z każdej strony). Usmażone gwiazdki wyciągamy z oleju łyżką cedzakową i układamy je na papierowym ręczniku lub serwetkach bo ociekły z oleju.

Przed podaniem mocno oprószamy je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego


Data publikacji: 26/11/2013


comments powered by Disqus