Śmietanowe ciasteczka
Szybkie w wykonaniu, mało słodkie i idealnie smakujące z mlekiem.





Składniki na 15 sztuk ciastek ( średnica 10 cm)
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g masła
- 125 ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 jajko
Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.
Na duży płytki talerz wysypujemy orzeszki i cukier - mieszamy.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę , robimy w niej wgłębienie i dodajemy kwaśna śmietanę oraz masło. Za pomocą noża, siekamy składniki aż zacznie się nam formować w kulę. Odkładamy nóż. Zataczamy dłońmi parę razy ciasto. Ciasto przekładamy do miski , przykrywamy talerzykiem / folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki.
Stolnicę lekko oprószamy mąką pszenną / tortową a następnie wałkujemy na niej ciasto na grubość 3-4 mm. Za pomocą pucharka do lodów ( średnica 10cm ale można użyć dowolnej "formy") wycinamy okręgi, w środku których wykrawamy dziurkę ( użyłam do tego końcówki do rękawa cukierniczego).
Surowe ciastka (od góry) obficie smarujemy rozbełtanym jajkiem i " moczymy" lub też posypujemy cukrem zmieszanym z orzeszkami.
Ciastka układamy na blaszce dopieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/10/2013
comments powered by Disqus