Śmietanowe ciasteczka

Szybkie w wykonaniu, mało słodkie i idealnie smakujące z mlekiem.

Ocena:
1 5

Składniki na 15 sztuk ciastek ( średnica 10 cm)

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 jajko

Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.

Na duży płytki talerz wysypujemy orzeszki i cukier - mieszamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę , robimy w niej wgłębienie i dodajemy kwaśna śmietanę oraz masło. Za pomocą noża, siekamy składniki aż zacznie się nam formować w kulę. Odkładamy nóż. Zataczamy dłońmi parę razy ciasto. Ciasto przekładamy do miski , przykrywamy talerzykiem / folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki.

Stolnicę lekko oprószamy mąką pszenną / tortową a następnie wałkujemy na niej ciasto na grubość 3-4 mm. Za pomocą pucharka do lodów ( średnica 10cm ale można użyć dowolnej "formy") wycinamy okręgi, w środku których wykrawamy dziurkę ( użyłam do tego końcówki do rękawa cukierniczego).

Surowe ciastka (od góry) obficie smarujemy rozbełtanym jajkiem i " moczymy" lub też posypujemy cukrem zmieszanym z orzeszkami.

Ciastka układamy na blaszce dopieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/10/2013


comments powered by Disqus