Słone paluszki serowe
Super przekąska, słona, miękka, idealna. Na pewno zadowoli i dużych i małych.





Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej /tortowej
- 220 g miękkiego masła
- 220 g białego sera (z wiaderka)
- 1 surowe jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 3 łyżki sezamu jasnego
- 3 łyżki czarnego sezamu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 1 surowe jajko
Jajko wbijamy do miseczki i lekko je podbijamy.
W drugiej miseczce łączymy ziarna.
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, cukier, miękkie masło, ser biały, wbijamy jajko. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Wyrobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy je na około godzinę w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy na płat ciasto o grubości około 5-6 mm. Płat ciast kroimy na paski o szerokości 1,5-2 mm i długości około 12-13 cm. Surowe paluszki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami i wkładamy do piekarnika. Surowe paluszki pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 31/07/2016
comments powered by Disqus