Słone drożdżowe ciasto I

To ciasto sprawdzi się na pizze, pizzerki, paluchy....

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek oliwy z oliwek ( ewentualnie oleju)
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku

Wykonanie:

W wysokim kubku łączymy wrzącą wodę z zimnym mlekiem i dodajemy do niego drożdże. Składniki mieszamy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa.

Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masę z drożdży, oliwę i przyprawy. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czysta, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny by podwoiło swą objętość. Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Z każdej części formujemy kulę, którą następnie rozciągamy w okrągły placek ( nie wałkujemy !!!). Placek powinien mieć taką wielkość by mieścił się na blachę. Następnie placki smarujemy sosem, nakładamy ser, wędlinę i warzywa.

Surową pizzę pieczemy w 220-240 stopniach Celsjusza na funkcji termoobieg ( środkowa półka piekarnika) przez 12-15 minut ( tak by spód był lekko brązowy )


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/pizza


Data publikacji: 28/06/2013


comments powered by Disqus