Słone ciasteczka makowe
Świetna przekąska, która idealnie zastąpi paluszki i krakersy ponieważ łączy w sobie oba te smaki. Idealnie komponują się z makiem, są łatwe w wykonaniu i niewiele kosztują.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego
- 1 całe, surowe jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 -2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy sól, mak, jajko, olej oraz kwaśna śmietanę. Z podanych składników zarabiamy ciasto, które następnie wałkujemy na płat o grubości 4-5 mm. Z płata, za pomocą foremek wycinamy ciasteczka, które przekładamy na blachę do pieczenia.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( piekarni elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasteczka makowe wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 09/08/2015
comments powered by Disqus