Słone ciasteczka makowe

Świetna przekąska, która idealnie zastąpi paluszki i krakersy ponieważ łączy w sobie oba te smaki. Idealnie komponują się z makiem, są łatwe w wykonaniu i niewiele kosztują.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego
  • 1 całe, surowe jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 -2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy sól, mak, jajko, olej oraz kwaśna śmietanę. Z podanych składników zarabiamy ciasto, które następnie wałkujemy na płat o grubości 4-5 mm. Z płata, za pomocą foremek wycinamy ciasteczka, które przekładamy na blachę do pieczenia.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( piekarni elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka makowe wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/08/2015


comments powered by Disqus