Słodkie jajeczka - połówki

A o to sposób żeby szybko się w święta zasłodzić i przy okazji ozdobić stół wielkanocny. Słodkie jajeczka to tani a zarazem ciekawy sposób na tą Wielkanoc.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 jajeczek - połówek


Składniki:
  • 100g gotowej polewy czekoladowej
  • 1 łyżka kwaśnej , gęstej śmietany (18%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 g masy marcepanowej
  • kilka kryształków barwnika pomarańczowego lub żółtego

lub

  • 12 sztuk żółtych draży

Dodatkowo:
  • 12 połówek, całych skorupek z jajka

Wykonanie:

Skorupki z jajek dokładnie myjemy pod bieżącą wodą a następnie należy je sparzyć ( zanurzamy je na 10 minut we wrzącej wodzie). Sparzone skorupki suszymy na ręczniku papierowym lub ścierce.

Polewę czekoladową , w opakowaniu zanurzamy w gorącej wodzie w celu jej roztopienia. Czekoladę wlewamy do skorupek z jajek (około 2 łyżki polewy). Zdjęcie poniżej. Polewę dobrze rozprowadzamy po ściankach skorupek. Tak przygotowane skorupki przekładamy na godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu delikatnie ściągamy skorupkę z czekolady - zdjęcie poniżej.

Do niewielkiej miseczki wlewamy kwaśną śmietanę i dodajemy do niej cukier puder. Składniki ucieramy pałką drewnianą, tak długo aż pojawią się nam pęcherze z powietrzem.

Utarty lukier lukier wlewamy do czekoladowych skorupek ( 2 łyżki lukru) - tak powstanie nam białko. Jajka odstawiamy na godzinę by lukier trochę stwardniał.

Masę marcepanową łączymy z barwnikiem. Masę dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę , którą spłaszczamy - będzie to nasze żółtko Żółtko marcepanowe wykładamy na lukrowe białko.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/03/2013


comments powered by Disqus