Słodkie drożdżowe króliczki / zajączki
Coraz bliżej wielkanocne święta, które kojarzą się mi z wiosną, z nowym życiem. Proponuje zrobić małe , słodkie , drożdżowe zajączki które same w sobie są już słodyczą. Proponuje je nawet podać na śniadanie wielkanocne , które dzięki swojej świeżości idealnie się nadają - spokojnie można je upiec dzień lub nawet dwa wstecz.





Składniki na 12 sztuk
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik przed pieczeniem średnio nagrzewamy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 25 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50 g skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki suchego maku
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Jajko przekładamy do miseczki i roztrzepujemy.
Wykonanie:
Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy (nie gotujemy).
Robimy rozczyn z drożdży - do kubeczka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 3 łyżki mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki energicznie łączymy ze sobą. Rozczyn przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
Do miski wbijamy jajko i dodajemy do niego cukier. Miskę ze składnikami stawiamy nad parą (do garnka wlewamy wodę i przykrywamy go miską z jajkiem i cukrem ale tak by nie dotykała gotującej się wody). Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijamy jajko z cukrem na jednolitą, puszystą, jasnozłotą masę. Powstała masę jajeczną ściągamy z pary. Do masy wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy miękki (lub roztopiony) tłuszcz i łączymy delikatnie składniki ze sobą. Następnie dodajemy ciepłe mleko, zapach, żurawinę/ rodzynki i mąkę. Z podanych składników wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części:
- z I części ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 12 cząstek. Każdą cząstkę formujemy na kształt kuli lub jaja;
- II część ciasta dzielimy na dwie połówki. Z jednej połówki formujemy 12 kółek (głowy zająców), natomiast z pozostałej części ciasta formujemy uszy i ogony dla zająców drożdżowych.
Na wcześniej przygotowanej blaszce układamy ciasto w kształcie jaja/ kuli i dokładnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Następnie przyklejamy mniejszą kulę na której za pomocą jajka przyczepiamy uszy . Głowę i uszy smarujemy jajkiem. Na grzbiet zajączka wysypujemy około 1/2 łyżeczki brązowego cukru ale tak by nie zasypać uszów i głowy. Uszy dekorujemy siemieniem lnianym. Pyszczek zająca zdobimy makiem ( "moczymy" zwilżony palec w suchym maku i odbijamy nos makiem, z żurawiny robimy oczy). Tak powstałe króliki odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie pieczemy je w 150-160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu zające wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 11/03/2013
comments powered by Disqus