Słodkie drożdżowe ciasto z truskawkami

Słodkie, lekkie a zarazem puszyste ciasto drożdżowe idealnie skomponowało się z truskawkami, lukrem i podprażonymi płatkami migdałowymi.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 75 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 300 g mąki pszennej / tortowej

Składniki na lukier śmietanowy:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • 50 g płatków migdałowych

Truskawki myjemy, wycinamy im ogonki i suszymy na cedzaku.

Płatki migdałowe wsypujemy na czystą i suchą patelnie teflonową i na bardzo małym ogniu podprażamy je. Uprażone migdały odstawiamy do przestygnięcia.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy by ją przesuszyć.

Mleko wlewamy do niewielkiego rondla , podgrzewamy. Z podgrzanego mleka odlewamy 5 łyżek mleka do kubeczka. Do mleka w kubeczku dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Składniki dobrze łączymy. Powstały zaczyn przykrywamy sucha, czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W osobnym rondelku roztapiamy margarynę.

Do niewielkiego garnka wlewamy 2 szklanki wody. Naczynie powinno być na tyle wąskie by położyć na niej miskę ale tak by nie dotykało wody.

Do miski plastikowej lub metalowej wbijamy jajka i dodajemy do nich cukier kryształ. Miskę wkładamy do garnka w której gotuje się nam wrzątek - jajka z cukrem ubijamy na parze na jasnozłotą masę. Ubite jaja ściągamy z pary. Dodajemy rozczyn z drożdży - mieszamy. Następnie wlewamy powoli mleko - cały czas mieszamy.Dodajemy rodzynki oraz zapach i mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto z 5 minut. Następnie wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odstawiać od łyżki (ręki). Ciasto przekładamy do formy. Na jego wierzchu układamy całe truskawki. Następnie surowe ciasto przykrywamy sucha i czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 1 godziny gdyż nie chciałam by było bardzo wysokie).

Gdy ciasto zwiększy swą objętość wkładamy je do lekko nagrzanego piekarnika. Surowe ciasto pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Zimne ciasto wyciągamy z formy, oblewamy lukrem i obficie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy.

Nie kroimy ciepłego ciasta bo zrobi się nam zakalec.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy


Data publikacji: 05/06/2013


comments powered by Disqus