Słodkie drożdżowe ciasto II

Tym razem w tym cieście znajdziemy więcej tłuszczu i mleka.

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 75 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 300 g mąki pszennej / tortowej

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy by ją przesuszyć.

Mleko wlewamy do niewielkiego rondla , podgrzewamy. Z podgrzanego mleka odlewamy 5 łyżek mleka do kubeczka. Do mleka w kubeczku dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Składniki dobrze łączymy. Powstały zaczyn przykrywamy sucha, czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W osobnym rondelku roztapiamy margarynę.

Do niewielkiego garnka wlewamy 2 szklanki wody. Naczynie powinno być na tyle wąskie by położyć na niej miskę ale tak by nie dotykało wody.

Do miski plastikowej lub metalowej wbijamy jajka i dodajemy do nich cukier kryształ. Miskę wkładamy do garnka w której gotuje się nam wrzątek - jajka z cukrem ubijamy na parze na jasnozłotą masę. Ubite jaja ściągamy z pary. Dodajemy rozczyn z drożdży - mieszamy. Następnie wlewamy powoli mleko - cały czas mieszamy.Dodajemy rodzynki oraz zapach i mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto z 5 minut. Następnie wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odstawiać od łyżki (ręki). Ciasto przekładamy do formy. Następnie surowe ciasto przykrywamy sucha i czystą ścierką , odstawiamy do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 1 godziny gdyż nie chciałam by było bardzo wysokie).

Gdy ciasto zwiększy swą objętość wkładamy je do lekko nagrzanego piekarnika. Surowe ciasto pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/slodkie-drozdzowe-ciasto-z-truskawkami


Data publikacji: 27/06/2013


comments powered by Disqus