Słodka chałka

Słodkie ciasto drożdżowe z rodzynkami upieczone w formie na chałkę.

Ocena:
1 5

Składniki na dużą formę na keksówke lub chałkę.

Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 50 g margaryny
  • zapach waniliowy lub rumowy

Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy by ją przesuszyć.

Mleko wlewamy do niewielkiego rondla , podgrzewamy. Z podgrzanego mleka odlewamy 5 łyżek mleka do kubeczka. Do mleka w kubeczku dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Składniki dobrze łączymy. Powstały zaczyn przykrywamy sucha, czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W osobnym rondelku roztapiamy margarynę.

Do niewielkiego garnka wlewamy 2 szklanki wody. Naczynie powinno być na tyle wąskie by położyć na niej miskę ale tak by nie dotykało wody.

Do miski plastikowej lub metalowej wbijamy jajka i dodajemy do nich cukier kryształ. Miskę wkładamy do garnka w której gotuje się nam wrzątek - jajka z cukrem ubijamy na parze na jasnozłotą masę. Ubite jaja ściągamy z pary. Dodajemy rozczyn z drożdży - mieszamy. Następnie wlewamy powoli mleko - cały czas mieszamy.Dodajemy rodzynki oraz zapach i mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto z 5 minut. Następnie wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy tak długo aż zacznie odstawiać od łyżki (ręki). Ciasto przekładamy do formy. Przykrywamy sucha i czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 2 godziny).

Gdy ciasto zwiększy swą objętość wkładamy je do lekko nagrzanego piekarnika. Surową chałkę pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Zimne ciasto wyciągamy z formy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Nie kroimy ciepłego ciasta bo zrobi się nam zakalec.

Smacznego


Data publikacji: 20/05/2013


comments powered by Disqus