Ślimaki krucho - drożdżowe

Małe krucho - drożdżowe ślimaki z solą, siemieniem lnianym i makiem

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę do pieczenia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy średnio piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 125 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 5 łyżek mleka

Dodatkowo:
  • jedno białko
  • 2 łyżki różowej soli
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki suchego maku

Do miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.

W drugiej niewielkiej miseczce mieszamy siemię lniane, mak i sól.


Wykonanie:

Margarynę przekładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy do momentu aż się roztopi.

Do miski wsypujemy rozdrobnione drożdże i dodajemy do nich cukier oraz letnie mleko. Składniki dokładnie mieszamy. Wlewamy margarynę , dodajemy jajko i żółtko. Mieszamy. Wsypujemy mąkę. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część należy rozwałkować na płat o grubości 3 mm. Płat ciasta posypujemy mieszanką siemienia, maku i soli. Dłuższą stroną , ciasto zwijamy w rulon. Rulon kroimy na krążki grubości 1-1,5 cm. Krążki przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy białkiem.

Ślimaczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12 minut (na złoty kolor - funkcja piekarnika termooobieg).

Po upieczeniu ślimaki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 19/04/2013


comments powered by Disqus