Ślimaki drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Proste w wykonaniu ciasto drożdżowe i przepyszny farsz z jabłek, orzechów, rodzynek a na dodatek wszystko to z dużą ilością mielonego cynamonu. Tak jesiennie bo i pogoda za oknem jesienna...deszczowa....

Ocena:
1 5

Składniki na 16 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarni.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 surowe żółtka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 200 g masła

Składniki na nadzienie:
  • 400 g jabłek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 5 łyżek mielonych (na wiór) orzechów laskowych
  • 5 łyżek rodzynek
  • 5-6 łyżek zmielonych sucharów
  • 20 g stopionego masła

Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy im gniazda i kroimy/siekamy w kostkę ani dużą ani małą. Kostkę przekładamy do miski do której dodajemy, mielony cynamon, cukier, rodzynki oraz zmielone orzechy laskowe. Wszystko mieszamy ze sobą.


Dodatkowo:
  • 2 surowe białka

Białka przekładamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier kryształ i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Żółtka wraz z całym jajkiem wlewamy do miski i ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy miękki tłuszcz (masło), miksujemy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy 100 ml mleka, zaczyn i utartą masę żółtkową. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski i na podsypanej mąką stolnicy ponownie zarabiamy, dzielimy na pół a następnie każdą połówkę wałkujemy na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm (około 25 x 40 cm). Płat ciasta smarujemy stopionym masłem i posypujemy zmielonymi sucharkami. Na tak przygotowany płat ciasta wysypujemy masę jabłkową, którą równomiernie rozkładamy, pozostawiając około 2 -3 cm wolnego ciasta na dłuższym boku. Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku - zdjęcia pomocnicze powyżej. Rulon dzielimy na 8 równych części. Powstałe krążki układamy w odstępach 3-4 cm na blaszce i pozostawiamy je na 1 godzinę by jeszcze nam podrosły.

To samo robimy z drugą porcją ciasta i masy jabłkowej.

Wyrośnięte ślimaki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem a następnie pieczemy w 140 - 150 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg), na lekko brązowy kolor.

Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/09/2014


comments powered by Disqus