Skrzaty z korzeniami
Proste ale pyszne ciasto z dodatkiem wszelakiego rodzaju korzeni spowodowało, że powstały takie niesamowite Skrzaty - pomocnicy Mikołaja.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 50 g płynnego miodu
- 130 g masła
- 3 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego
- 2 łyżki mieszaniny korzeni (goździków, cynamonu, ziela angielskiego, kardamonu, pieprzu, anyżu)
Składniki na lukier śmietanowy:
500 g cukru pudru 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 50 g kuleczek ryżowych w białej czekoladzie
- kilka kuleczek ryżowych w ciemnej czekoladzie
- płatki śniegu cukrowe
- kilka perłowych kuleczek cukrowych
- kilka drobnych niebieskich kuleczek cukrowych
- czerwony pisak cukrowy/ lukrowy
- kilka kryształków żółtego barwnika spożywczego
- kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
Wykonanie:
Pwstały lukier śmietanowy rozlewamy w proporcji 1/3 do 2/3 i z 1/3. Większą częśc lukru barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym a z 1/3 odlewamy około połowę lukru do kolejnej miski i barwimy na żółto.
Na stolnice, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z korzeniami. Do suchych składników dodajemy żółtka starte na najdrobniejszych oczkach tarki, masło, olej i miód. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 - 6 mm. Z płata wycinamy trójkąty (h=15 cm, a=10 cm). Surowe ciastka układamy na blaszkach i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Upieczone, przestygnięte trójkąty z wierzchu lukrujemy na czerwono i pozostawiamy by lukier zastygł na ciastkach. Następnie żółtym lukrem rysujemy koła-twarze skrzatów a białym lukrem włosy, brodę i pasek od czapki - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na pasku od czapki przyklejamy cukrowe płatki śniegu a na brodzie białe, ryżowe kuleczki. Za pomocą białego lukru przyklejamy pompon do czapki-perłową cukrową kuleczkę oraz czekoladowe guziki. Teraz rysujemy białe wąsy i oczy w których umieszczamy niebieskie perełki cukrowe a za pomocą wykałaczki rysujemy czerwonym lukrem usta.
Tak przygotowane skrzaciki pozostawiamy na około godzinę by lukier dobrze na nich zastygł.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/12/2016
comments powered by Disqus