Skręcone drożdżówki z serem i bakaliami

A na śniadanie najlepsze są domowe drożdżówki, poskręcane, z serem i bakaliami i do tego gorące kakao lub pyszna, aromatyczna kawa..... i szczęście na buzi moich Mośków :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 10-15 sztuk (w zależności od wielkości drożdżówek).

Blachy do pieczenia należy natłuścić olejem i oprószyć lekko mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej typu 450
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g stopionego masła

Składniki na masę serową do pieczenia:
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 surowe żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 350 g białego sera
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

Ser zmielić 2-3 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i surowym żółtkiem. Do masy dodać ser biały, kwaśna śmietanę i utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy bakalie, które dokładnie łączymy z masą serową.


Składniki na lukier z kwaśnej śmietany:
  • 160 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 125 ml letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 5 łyżek mąki (masa jak na naleśniki). Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko oraz masło. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto nam wyrośnie, przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę, chwilę zarabiamy a następnie wałkujemy na płat prostokątny (45x 30cm) o grubości 5-6 mm. Płat ciasta smarujemy serem, zwijamy na dwa razy (na wysokości 20 cm składamy ciasto, potem ponownie i ponownie)- zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak powstały prostokąt dzielimy na 10 (lub 15) równych części/pasków. Każdy pasek skręcamy w coś w rodzaju muszki- zdjęcia powyżej.

Skręcone, surowe drożdżówki lekko naciągamy wzdłuż i wykładamy na blaszkę blasze w odstępach 5-7 cm, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy jeszcze na jakieś 20-30 minut by podrosły.

Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone drożdżówki wykładamy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy je lukrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/07/2014


comments powered by Disqus