Skarpety z piernika
Już niebawem będzie chodzić Święty Mikołaj i będzie roznosić prezenty czy to duże czy to małe, piękne, urozmaicone, magiczne. A Wasza skarpeta na prezent już wisi nad kominkiem lub łóżkiem???





Składniki na 3-4 blachy.
Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na piernik:
- 550 g mąki pszennej/ tortowej
- 300 g miodu
- 100 g cukru kryształu
- 120 g masła
- 1 całe jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 40 g domowej przyprawy do piernika
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika oraz naturalnym kakao. Do suchych składników dodajemy miękkie masło, jajo i rozpuszczony miód z cukrem. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Zarobiony, surowy piernik wałkujemy na lekko podsypaną mąką stolnicy na płat o grubości 5-6 mm i za pomocą foremki wycinamy skarpety.
Buty układamy na blachach i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Upieczone pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier pomadkowy:
- 4 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 2 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
- kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Powstały lukier rozlewamy do dwóch miseczek i jeden z nich barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 400 g cukru pudru
- 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.
Dodatkowo:
- różnego rodzaju posypki cukrowe - gwiazdki, kółeczka, serduszka, kropeczki
Wykonanie:
Połowę upieczonych, przestudzonych skarpet lukrujemy na czerwoną a pozostałe na białym lukrem. Skarpety układamy na kratce by ociekły z nadmiaru lukru.
Gdy lukier zastygnie na pierniczkach zdobimy je za pomocą worka cukierniczego białym lukrem śmietanowym oraz różnymi posypkami cukrowymi - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 30/11/2016
comments powered by Disqus