Sezamowiec

Proponuje dziś skierować swój smak na pyszne kruche ciasto w , którym zatopiony został sezam. Ciasto przełożone masą z chałwy i orzeźwionym bezą kokosową.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27cm.

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik mocno nagrzewamy.


Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g maki pszennej / tortowej

Do miski wlewamy żółtka i dodajemy do nich cukier. Składniki ucieramy na gładką, jasnozłotą masę.

Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z foli i dzielimy na 3 równe części. Stolnicę podsypujemy mąką pszenną / tortową. Każdą część ciasta wałkujemy na wymiar blaszki prostokątnej.


Składniki na masę sezamową :
  • 400 g ziaren sezamu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Do rondelka przekładamy masło, miód i lekko podgrzewamy w celu ich połączenia się. Do płynnych składników dodajemy cukier oraz ziarna sezamu. Mieszamy . Produkty przesmażamy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Masy nie studzimy.

Najlepiej tą masę robić dopiero wtedy gdy mamy gotowe już ciasto kruche , gdyż masa bardzo szybko zastyga.


Składniki na bezę kokosową:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej

Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę. Gdy składniki dobrze się połączą wsypujemy wiórki kokosowe i za pomocą łyżki drewnianej delikatnie mieszamy składniki. Dobrze połączone produkty przekładamy do prostokątnej blaszki.

Beze najlepiej jest przygotować dopiero gdy upieczemy ciasta z masą sezamową.


Masa z chałwy:
  • 600 g chałwy waniliowej lub sezamowej
  • 300 g masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Masło ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy 400 g pokruszonej chałwy. Ucieramy. Do gotowej masy dodajemy alkohol i dobrze łączymy składniki.

Pozostałe 200 g chałwy rozdrabniamy do małej miseczki.


Wykonanie:

Pierwszą część rozwałkowanego ciasta oprószamy mąką pszenną / tortową, zwijamy ją na wałek i przekładamy do prostokątnej blaszki. Na płat ciasta wykładamy połowę gorącej masy sezamowej i dokładnie ją rozprowadzamy po cieście, wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy (od góry) płatem papieru do pieczenia . Ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Tak samo robimy z drugą częścią ciasta i pozostałą masą sezamową.

Gdy upieczemy już oba blaty ciasta z masą sezamową studzimy piekarnik by był letni.

Stolnice lekko podsypujemy mąką pszenną / tortową i wałkujemy na wymiar blaszki 3 część ciasta . Blat prostokątny oprószamy mąką , zwijamy go na wałek i przekładamy na blaszkę prostokątną, rozwijamy. Ba ciasto wykładamy bezę kokosową. Beze kokosową pieczemy w 130-140 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut . Aby beza się nam nie przypaliła z góry przykrywamy blaszkę płatem papieru do pieczenia. Po upieczeniu beze zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.

Składamy ciasto: na zimny , upieczony blat ciasta z sezamem wykładamy 1/2 część masy z chałwy. Masę posypujemy (połową) odłożoną, pokruszona chałwą w miseczce. Chałwę przykrywamy blatem ciasta z bezą kokosową. Na bezę kokosową wykładamy 1/2 część masy z chałwy, którą przykrywamy pokruszoną chałwą. Chałwę przykrywamy drugim blatem ciasta z sezamem. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki by się "przegryzło" (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

ciasteczkowy-potwor.pl/beza-kokosowa-i

ciasteczkowy-potwor.pl/masa-z-chalwy


Data publikacji: 20/04/2013


comments powered by Disqus