Sezamowiec
Proponuje dziś skierować swój smak na pyszne kruche ciasto w , którym zatopiony został sezam. Ciasto przełożone masą z chałwy i orzeźwionym bezą kokosową.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27cm.
Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik mocno nagrzewamy.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g maki pszennej / tortowej
Do miski wlewamy żółtka i dodajemy do nich cukier. Składniki ucieramy na gładką, jasnozłotą masę.
Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z foli i dzielimy na 3 równe części. Stolnicę podsypujemy mąką pszenną / tortową. Każdą część ciasta wałkujemy na wymiar blaszki prostokątnej.
Składniki na masę sezamową :
- 400 g ziaren sezamu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1,5 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
Do rondelka przekładamy masło, miód i lekko podgrzewamy w celu ich połączenia się. Do płynnych składników dodajemy cukier oraz ziarna sezamu. Mieszamy . Produkty przesmażamy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Masy nie studzimy.
Najlepiej tą masę robić dopiero wtedy gdy mamy gotowe już ciasto kruche , gdyż masa bardzo szybko zastyga.
Składniki na bezę kokosową:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych
- 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę. Gdy składniki dobrze się połączą wsypujemy wiórki kokosowe i za pomocą łyżki drewnianej delikatnie mieszamy składniki. Dobrze połączone produkty przekładamy do prostokątnej blaszki.
Beze najlepiej jest przygotować dopiero gdy upieczemy ciasta z masą sezamową.
Masa z chałwy:
- 600 g chałwy waniliowej lub sezamowej
- 300 g masła
- 1 kieliszek spirytusu
Masło ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy 400 g pokruszonej chałwy. Ucieramy. Do gotowej masy dodajemy alkohol i dobrze łączymy składniki.
Pozostałe 200 g chałwy rozdrabniamy do małej miseczki.
Wykonanie:
Pierwszą część rozwałkowanego ciasta oprószamy mąką pszenną / tortową, zwijamy ją na wałek i przekładamy do prostokątnej blaszki. Na płat ciasta wykładamy połowę gorącej masy sezamowej i dokładnie ją rozprowadzamy po cieście, wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy (od góry) płatem papieru do pieczenia . Ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Tak samo robimy z drugą częścią ciasta i pozostałą masą sezamową.
Gdy upieczemy już oba blaty ciasta z masą sezamową studzimy piekarnik by był letni.
Stolnice lekko podsypujemy mąką pszenną / tortową i wałkujemy na wymiar blaszki 3 część ciasta . Blat prostokątny oprószamy mąką , zwijamy go na wałek i przekładamy na blaszkę prostokątną, rozwijamy. Ba ciasto wykładamy bezę kokosową. Beze kokosową pieczemy w 130-140 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut . Aby beza się nam nie przypaliła z góry przykrywamy blaszkę płatem papieru do pieczenia. Po upieczeniu beze zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.
Składamy ciasto: na zimny , upieczony blat ciasta z sezamem wykładamy 1/2 część masy z chałwy. Masę posypujemy (połową) odłożoną, pokruszona chałwą w miseczce. Chałwę przykrywamy blatem ciasta z bezą kokosową. Na bezę kokosową wykładamy 1/2 część masy z chałwy, którą przykrywamy pokruszoną chałwą. Chałwę przykrywamy drugim blatem ciasta z sezamem. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki by się "przegryzło" (a najlepiej na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
ciasteczkowy-potwor.pl/beza-kokosowa-i
ciasteczkowy-potwor.pl/masa-z-chalwy
Data publikacji: 20/04/2013
comments powered by Disqus