Serowe pierożki z tuńczykiem i jajkiem
Pyszne, delikatne ciasto serowe serwujemy z farszem który powstał na bazie jajka i tuńczyka. Jeszcze tylko kilka przypraw i możemy zajadać czy to na ciepło czy to na zimno.





Składniki na 2 - 3 blachy do pieczenia.
Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 250 g twarogu chudego
- 250 g margaryny lub masła
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy tłuszcz oraz chudy twaróg. Z podanych składników zarabiamy gładkie, jednolite, elastyczne ciasto.
Składniki na farsz:
- 200 g tuńczyka w sosie własnym (mięso już po odsączeniu)
- 2 jajka na twardo (wielkość L)
- 1 jajko surowe (wielkość L)
- główka cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Następnie na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebulę - i odstawić do przestudzenia.
Do tuńczyka odsączonego z zalewy dodajemy starte na drobnych oczkach tarki jajka, podsmażoną cebulę oraz wbijamy surowe jajo. Farsz do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki mleka
- 3 - 4 łyżki czarnego sezamu
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i lekko podbijamy składniki.
Wykonanie:
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na placki o grubości 3 mm, z których szklanką wycinamy koła. Na okręgi nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy boki. Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy czarnym sezamem.
Pierożki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Podajemy i na gorąco i na zimno.
Smacznego
Data publikacji: 12/04/2017
comments powered by Disqus