Serowe pałeczki

Głównym składnikiem owej przekąski jest starty, żółty ser. Dodatkiem staje się tu zdrowa różowa sól.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g startego żółtego sera ( np. gouda)
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 60 g masła ewentualnie margaryny

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 6 łyżek różowej soli

Do miski wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesypujemy mąkę i dodajemy do niej, starty ser żółty, masło i śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i formujemy z niego wałeczki o grubości 1 cm i długości 7 cm.

Surowe paluszki serowe układamy w dość dużych odstępach na blaszce, smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy różową solą.

Paluszki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Paluszki podajemy suche lub z sosami - czosnkowym lub paprykowym.

Smacznego.


Data publikacji: 09/08/2013


comments powered by Disqus