Serowe ciastka

Przekąska na bazie sera szwajcarskiego, choć można ją przyrządzić na dowolnym żółtym serze. Kilka składników, chwila pracy oraz pieczenia i mamy idealna zagrychę do piwa, wina lub innego ulubionego trunku.

Ocena:
1 5

Składniki na jedną blachę do pieczenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g sera szwajcarskiego
  • 100 g mąki pszennej typu 450
  • 1 surowe żółtko

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Ser ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach i dodajemy do niego mąkę oraz żółtko. Ze składników zarabiamy twarde ciasto. Ciasto przekładamy na stolnice i wałkujemy na grubość 1 cm. Z płatu ciasta wycinamy foremką ciastka, które szerokim nożem przekładamy na blachę do pieczenia. Surową przekąskę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem.

Surowe ciasteczka pieczemy je w 170 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka serowe wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 31/05/2015


comments powered by Disqus