Sernik z kokosem
Kto lubi sernik?... puszysty, delikatny, kokosowy, z domowego sera, pysznych jaj...? to zapraszam na kawałek.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto ucierane:
- 200g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku pamiętając o tym, że kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Do masy wlewamy mleko, wsypujemy przesianą mąkę i łączymy składniki ze sobą. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być.
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg tłustego twarogu
- 300g masła (stopionego)
- 1,5 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6 żółtka
- 60 g sypkiego budyniu śmietankowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2,5 szklanki mleka
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło przekładamy do niewielkiego rondelka i na małym ogniu roztapiamy je.
Twaróg trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sypki budyń oraz proszek do pieczenia.
Żółtka wlewamy do kolejnej miski, dodajemy cukier i składniki ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy roztopione i schłodzone masło - dobrze miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy przemielony ser, przesiane, suche składnik i całość dokładnie ucieramy tak, aby w masie nie było grudek sera. Wlewamy mleko, ekstrakt z wanilii, dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz zmiksować, ale na wolnych obrotach.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 200 g płatków kokosowych
- 100 g kostek kokosowych
Wykonanie:
Surowe, ucierane ciasto równomiernie rozkładamy w blaszce i cienko posypujemy mąką ziemniaczaną - zapobiegnie to wchłanianiu masy serowej. Na surowe ciasto wylewamy masę serową. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach Celsjusza przez około 50-60 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Kokos powinien być złoto-brązowy. Aby sprawdzić, czy sernik jest upieczony, należy delikatnie potrząsnąć blaszką. Ciasto powinno lekko się poruszać (niczym galaretka), a przy dotyku być miękkie, ale sprężyste. W przeciwnym razie należy je jeszcze dopiec. Gotowy sernik pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia.
Tuż przed podaniem sernik delikatnie polewamy lukrem i dodatkowo posypujemy płatkami kokosowymi oraz zdobimy kostkami kokosowymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 17/02/2016
comments powered by Disqus