Sernik z brzoskwiniami

Nie ma Świat bez sernika :-) więc dziś proponuję sernik mojej Mamy -wilgotny, delikatny, puszysty z kawałkami brzoskwiń na półkruchym, kakaowym cieście. Już same oczy jedzą.....

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 26-30 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 283 g mąki pszennej
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 170 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka (z jaj wielkości L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia.

Miękkie masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy żółtka - rozcieramy. Następnie wsypujemy przesiane suche składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.

Całe jajka oraz żółtka rozcieramy z cukrem na puch (mamy uzyskać jasnozłotą, puszystą masę jajeczną). Do utartej masy jajecznej stopniowo dodajemy tłuszcz- rozcieramy. Następnie porcjami dodajemy przemielony ser, przesiane, suche składnik i całość dokładnie ucieramy tak, aby w masie nie było grudek sera. Do masy serowej przekładamy pokrojone brzoskwinie i jeszcze chwile wszystko ucieramy.


Dodatkowo:
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36 %
  • żółta posypka cukrowa

Do niewielkiego rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną drobno czekoladę. Składniki rozpuszczamy na małym ogniu do momentu ich połączenia się- ściągamy rondelek z palnika.


Wykonanie:

Po upływie podanego czasu wykładamy surowe ciasto z lodówki i równomiernie rozkładamy je w tortownicy (ja je rozwałkowałam małym wałkiem w tortownicy).Ciasto dziurawimy widelcem i podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Na lekko podpieczone, schłodzone ciasto, delikatnie przekładamy masę serowo-brzoskwiniową i tak przygotowane, surowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

Chłodny sernik wykładamy z piekarnika, jego wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/11/2018


comments powered by Disqus