Sernik z borówkami
Dziś dla smakoszy polecam ucierany sernik z borówkami który został polany cieniutką warstwą śmietany kremówki. Dla smaku obsypany startą biała czekoladą i ozdobiony glazurą powstałą z soku borówkowego.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 całe jajko
- 15 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W rondelku, na małym ogniu roztapiamy margarynę z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia.
Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do suchych składników wbijamy jajko i wlewamy płynne składniki. Z podanych produktów wyrabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kulę i na 30 minut odstawiamy do lodówki. Po upłynięciu tego czasu ciasto formujemy w prostokąt o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Składniki na masę serową:
- 1 kg trzy krotnie zmielonego białego sera
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki budyniu śmietankowego (suchego)
- 400 g borówek amerykańskich
- szczypta soli
W makutrze ucieramy ser biały z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i 3 żółtka i ucieramy do momentu połączenia się składników.
W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
Ubite białka dodajemy do masy serowej i dalej, powoli ucieramy.
Do powstałej masy dodajemy borówki i wszystko łączymy ze sobą.
Składniki na masę kremową:
- 200 ml zimnej śmietanki kremówki do deserów i ciast 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
W misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i za pomocą miksera łączymy produkty ze sobą. Powstała kremówkę wkładamy na czas pieczenia ciasta do lodówki.
Składniki na glazurę:
- 1/2 szklanki soku z borówek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wlewamy około 100 ml soku i doprowadzamy go do zagotowania. W 25 ml soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną - powstały płyn wlewamy do gotującego się soku. Powstałą glazurę, na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy przez około 5 minut. Po zagotowaniu się glazury dodajemy cukier puder i energicznie wszystko mieszamy.
Dodatkowo:
- 50 g startej białej czekolady
Wykonanie:
Na surowe ciasto (które jest umieszczone w formie) wykładamy masę serową. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wykładamy z piekarnika zostawiamy je do ostygnięcia.
Na zimne ciasto wylewamy wcześniej przygotowaną śmietanę kremówkę i obsypujemy startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto zdobimy glazurą.
Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki ( a najlepiej na całą noc).
Ciasto przechowujemy w zimnie.
Smacznego
Data publikacji: 24/11/2012
comments powered by Disqus