Sernik z borówkami

Dziś dla smakoszy polecam ucierany sernik z borówkami który został polany cieniutką warstwą śmietany kremówki. Dla smaku obsypany startą biała czekoladą i ozdobiony glazurą powstałą z soku borówkowego.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 całe jajko
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W rondelku, na małym ogniu roztapiamy margarynę z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia.

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do suchych składników wbijamy jajko i wlewamy płynne składniki. Z podanych produktów wyrabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kulę i na 30 minut odstawiamy do lodówki. Po upłynięciu tego czasu ciasto formujemy w prostokąt o wymiarach 20 cm x 27 cm.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg trzy krotnie zmielonego białego sera
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (suchego)
  • 400 g borówek amerykańskich
  • szczypta soli

W makutrze ucieramy ser biały z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i 3 żółtka i ucieramy do momentu połączenia się składników.

W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

Ubite białka dodajemy do masy serowej i dalej, powoli ucieramy.

Do powstałej masy dodajemy borówki i wszystko łączymy ze sobą.


Składniki na masę kremową:
  • 200 ml zimnej śmietanki kremówki do deserów i ciast 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru

W misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i za pomocą miksera łączymy produkty ze sobą. Powstała kremówkę wkładamy na czas pieczenia ciasta do lodówki.


Składniki na glazurę:
  • 1/2 szklanki soku z borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do rondelka wlewamy około 100 ml soku i doprowadzamy go do zagotowania. W 25 ml soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną - powstały płyn wlewamy do gotującego się soku. Powstałą glazurę, na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy przez około 5 minut. Po zagotowaniu się glazury dodajemy cukier puder i energicznie wszystko mieszamy.


Dodatkowo:
  • 50 g startej białej czekolady

Wykonanie:

Na surowe ciasto (które jest umieszczone w formie) wykładamy masę serową. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wykładamy z piekarnika zostawiamy je do ostygnięcia.

Na zimne ciasto wylewamy wcześniej przygotowaną śmietanę kremówkę i obsypujemy startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto zdobimy glazurą.

Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki ( a najlepiej na całą noc).

Ciasto przechowujemy w zimnie.

Smacznego


Data publikacji: 24/11/2012


comments powered by Disqus