Sernik straciatella z mandarynkami
Mmmmmm...po prostu sama słodycz. Niesamowicie efektowny a zarazem prosty w wykonaniu sernik na zimno z kawałkami czekolady na czekoladowym, biszkoptowym spodzie, z dodatkiem plastrów mandarynek i galaretką. Tylko by człowiek jadł.





Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.
Okragłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 2 jajka wielkości L
- 1/2 szklanka maki pszennej / tortowej
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki mleka
Do miski przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier kryształ - nie przestajemy miksować. Gdy cukier rozpuści się nam już w białkach dodajemy żółtka oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy na jasnozłotą masę. Obroty miksera zmniejszamy do najmniejszych i teraz do masy jajecznej stopniowo dodajemy przesiane mąki. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Powstałą surowa masę czekoladową przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Surowy biszkopt pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i obracamy go go góry dnem (nie ściągamy z niego blaszki).
Składniki na masę serową- straciatella:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 200 ml mleka kokosowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 150 g ciemniej czekolady
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą.
Ciemną czekoladę siekamy na drobne kawałki lub ścieramy ją na tarce o grubych oczkach.
Do miski przekładamy biały ser dodajemy do niego cukier puder oraz mleczko kokosowe. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Do powstałej masy wlewamy letnią żelatynę (rozpuszczona) i ponownie wszystko miksujemy. Na sam koniec do masy dodajemy posiekana / startą ciemną czekoladę i jeszcze raz miksujemy.
Dodatkowo:
- 6 -7 sztuk mandarynek
- 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym
- 400 ml wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.
Mandarynki obieramy ze skórki i kroimy je w plastry.
Wykonanie:
Upieczony, przestudzony, czekoladowy biszkopt umieszczamy na dnie tortownicy w której go piekliśmy (tortownicę uprzednio myjemy i ponownie wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Na wierzch biszkoptu wykładamy masę serową straciatella. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na godzinę w lodówce.
Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki i na wierzchu masy serowej układamy plastry mandarynek które zalewamy lekko stężałą galaretką. Ciasto ponownie umieszczamy na dwie godziny w lodówce (a najlepiej na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/03/2016
comments powered by Disqus