Sernik na zimno

Pyszny, lekki, szybki w wykonaniu sernik na zimno. Bez pieczenia, z żurawiną i ananasem oraz klasyczną galaretką. Zapraszam.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20cm x 27cm.

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 120 g okrągłych biszkoptów (można je zastąpić upieczonym prostokątnym biszkoptem)
  • 500 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 30%
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • puszka ananasa
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml gorącej wody + 1/3 szklanki gorącej wody
  • jedno opakowanie galaretki pomarańczowej

Wykonanie:

Do niewielkiej miski wlewamy 400 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej jedno opakowanie galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krążki ananasa kroimy na niewielkie kawałki - trójkąty.

W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy ją do ostygnięcia.

W misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę do której pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i do ubitej kremówki stopniowo dodajemy serki homogenizowane. Do powstałej masy wlewamy letnią żelatynę i łączymy ze sobą składniki. Do masy dodajemy 2/3 pokrojonego ananasa oraz żurawinę i za pomocą łyżki drewnianej łączymy produkty.

W prostokątnej blaszce układamy biszkopty na które wylewamy przygotowaną masę. Ciasto dekorujemy za pomocą kawałków ananasa i żurawiny - układamy kwiaty. Tak przygotowane ciasto odkładamy na jedną godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wylewamy na nie lekko stężałą galaretkę. ciasto schładzamy jeszcze przez 2 godziny a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/12/2012


comments powered by Disqus