Sernik na oleju
Prosty w wykonaniu, nigdy nie opada, niesamowicie pachnie - sernik.





Składniki na blachę 25 x 40 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, całe jajko oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat wielkości naszej blaszki do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 1, 3 kg zmielonego twarogu
- 2 surowe jajka
- 6 surowych żółtek (z jajek wielości L)
- 1 i 1/4 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (łączna waga 100 g)
- 3 szklanki mleka (jedna szklanka 250 ml)
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
Twaróg dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
Całe jajka oraz żółtka rozcieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puch (mamy uzyskać jasnozłotą, puszystą masę jajeczną). Do utartej masy jajecznej stopniowo dodajemy przemielony ser, przesiane, suche składnik i całość dokładnie ucieramy tak, aby w masie nie było grudek sera. Wlewamy mleko, olej i jeszcze raz miksujemy, ale na wolnych obrotach.
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Surowe ciasto równomiernie rozkładamy w blaszce i podpiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Na podpieczony spód delikatnie wlewamy masę serową i ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku - pieczemy w 180 stopniach przez 55 minut (piekarnik elektryczny funkcja pieczenia termoobieg). Upieczony sernik pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Tuż przed podaniem sernik oprószamy z wierzchu cukrem pudrem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/01/2018
comments powered by Disqus