Sernik jogurtowy z musem brzoskwiniowym
Lekki sernik z dodatkiem jogurtu naturalnego, białej czekolady i płatków kokosowych. Podany na bardzo kruchym cieście z dodatkiem pysznego, brzoskwiniowego musu. Polecam.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20x27 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na półkruche ciasto:
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 1 surowe żółtka
- 1 całe jajko
- 125 g masła lub dobrej margaryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
- 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego / rzepakowego
Masło lub margarynę kroimy w kostkę.
Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtko, całe jajko, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upływie 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta nawijamy na wałek i rozwijamy je w formie (20x27cm).
Surowe ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę serowo-jogurtową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 150 g płatów kokosowych
- 200 g białej czekolady
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ją do przestygnięci (ale nie zastygnięcia).
Biała czekoladę kroimy w drobną kostkę.
Do miski przekładamy ser biały, jogurt naturalny i cukier puder. Za pomocą miksera dokładnie łączymy składniki. Do powstałej masy wlewamy rozpuszczona żelatynę, płatki kokosowe i białą czekoladę - ponownie miksujemy.
Składniki na mus brzoskwiniowy:
- 1,5 kg dojrzałych, miękkich brzoskwiń
- 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 200 ml wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki.
Brzoskwinie myjemy, osączamy z nadmiaru wody, wycinamy pestki i za pomocą blendera miażdżymy owoce. Zmiażdżone owoce przekładamy do rozpuszczonych galaretek i łączymy dokładnie ze sobą składniki.
Do ozdoby:
- 50 g płatków kokosowych
Wykonanie:
Czystą formę (20x27cm) wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Na dno przekłądamy upieczone, przestudzone półkruche ciasto. Na ciasto wylewamy masę serowo-jogurtową i rozprowadzamy równomiernie. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki by masa stężała. Następnie wykładamy ciasto z lodówki i wylewamy na nie mus brzoskwiniowy. Ciasto ponownie wkładamy na 3-4 godziny do lodówki (a najlepiej na cała noc). Przed podaniem każdy kawałek ciasta z wierzchu zdobimy płatkami kokosowymi.
Smacznego
Data publikacji: 04/08/2014
comments powered by Disqus