Sernik gotowany z borówkami

Och te borówki z lasu.... Ja dzisiaj postanowiłam je połączyć z sernikiem gotowanym i galaretka.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę smarujemy margaryną i oprószamy lekko mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko (wielkość L)
  • 2 żółtka
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
  • 100 g margaryny lub masła

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy dwa surowe żółtka, całe jajko, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je w okrąg o średnicy naszej tortownicy. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Ciasto przenosimy nad tortownicę i rozwijamy na dnie formy. Ciasto lekko dziurkujemy widelcem.

Surowe ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 całe, surowe jajka (wielkość M/L)
  • 60 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • ziarenka z jednej laski wanilii

W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy budyń waniliowy czy też śmietankowy.

Do miski przekładamy miękkie masło i dodajemy do niego cukier puder wraz z ziarnami wanilii. Tłuszcz z cukrem ucieramy na pulchna masę. Następnie, stopniowo dodajemy ser z wiaderka na przemian z całymi jajami ( wbijamy jajka) i ucieramy aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Powstała masę przekłądamy do garnka (najlepiej z podwójnym dnem), który wstawiamy na najmniejszym palniku. Masę podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się nam gotować wlewamy do niej rozpuszczony w mleku budyń i dalej mieszamy. Powstała masę gotujemy z budyniem około 7-8 minut, cały czas mieszamy by nie przywarła nam do dna naczynia.


Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
  • 400 ml wrzącej wody
  • 350 g mrożonych borówek

We wrzątku rozpuszczamy galaretkę, przelewamy ją do większego naczynia i wrzucamy do niej zmrożone borówki.

Borówki dodajemy do galaretki dopiero gdy masa serowa jest już wylana i ochłodzona na kruchym cieście.


Wykonanie:

Czystą, suchą blaszkę do pieczenia wykładamy ponownie świeżym papierem od pieczenia (tortownicę w której piekliśmy kruche ciasto). Na dnie układamy przestudzone, kruche ciasto, na które wylewamy ugotowana masę serową. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki by masa serowa nam stężała. Gdy masa stężeje, wykładamy na nią równomiernie owoce wymieszane z galaretką i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (ja pozostawiałam ciasto w lodówce na cała noc).

Ciasto wkładamy ponownie na 2-3 godziny do lodówki, a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/07/2014


comments powered by Disqus