Sernik cytrynowy
Każdy sernik jest pyszny ale ten jest idealny , lekko cytrynowy i na kruchym spodzie, z prawdziwego krowiego sera, swojskich jaj ... tylko masło ze sklepu :).





Składniki na blachę prostokątną o wymiarach 20 cm....
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruchy spód:
- 200 g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, a następnie śmietanę , żółtka i aromat waniliowy. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, na gładką kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
Składniki na masę serowo- cytrynową:
- 1,7 kg białego pełnotłustego sera
- 2 szklanki cukru pudru
- 10 dużych jajek
- 180 g masła
- 3 opakowania budyni śmietankowych / waniliowych ( 3 x 40 g)
- 0,5 kg całych cytryn
Masło przekładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło odstawiamy do ostygnięcia.
Cytryny sparzamy, suszymy i ścieramy ich skórkę na tarce do jarzyn.
Biały ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa - mielimy ser. Jeśli nie macie maszynki do mięsa to biały ser miażdżycie blenderem na jednolitą masę ( ja tak też zrobiłam).
Zmielony ser przekładamy do dużej miski i dodajemy do niego całe jajka- miksujemy. Następnie cukier - miksujemy. Do utartej masy dodajemy sypkie budynie, roztopione masło, sok z cytryny oraz skórkę i wszystko dokładnie łączymy ze sobą.
Składniki:
- 300 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki octu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
- kilka kryształków żółtego barwnika spożywczego
Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.
Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.
Do szklanki dodajemy żółty barwnik i dodajemy do niego około 1/4 szklanki białego lukru. Łączymy składniki.
Uwaga: lukier dopiero sporządzamy gdy ciasto będzie już upieczone i przestudzone.
Wykonanie:
Po upływie 2 godzin z lodówki wyciągamy kruche ciasto i na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat ciasta o wymiarach blaszki. Płat ciasta przekładamy na blaszkę. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy je w 200 stopniach Celsjusza przez 5 minut.
Na podpieczone lekko ciasto wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika. Ciasto pozostawiamy w nim do przestygnięcia.
Zimne i upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i polewamy je białym lukrem. Następnie biały lukier zdobimy żółtym lukrem ( malujemy na cieście żółtą kratkę, a następnie na jej łączeniach kółka).
Podajemy
Smacznego
Przydatne linki:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy
Data publikacji: 08/11/2013
comments powered by Disqus