Sernik cytrynowy

Każdy sernik jest pyszny ale ten jest idealny , lekko cytrynowy i na kruchym spodzie, z prawdziwego krowiego sera, swojskich jaj ... tylko masło ze sklepu :).

Ocena:
1 5

Składniki na blachę prostokątną o wymiarach 20 cm....

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruchy spód:
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, a następnie śmietanę , żółtka i aromat waniliowy. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, na gładką kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.


Składniki na masę serowo- cytrynową:
  • 1,7 kg białego pełnotłustego sera
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 10 dużych jajek
  • 180 g masła
  • 3 opakowania budyni śmietankowych / waniliowych ( 3 x 40 g)
  • 0,5 kg całych cytryn

Masło przekładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło odstawiamy do ostygnięcia.

Cytryny sparzamy, suszymy i ścieramy ich skórkę na tarce do jarzyn.

Biały ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa - mielimy ser. Jeśli nie macie maszynki do mięsa to biały ser miażdżycie blenderem na jednolitą masę ( ja tak też zrobiłam).

Zmielony ser przekładamy do dużej miski i dodajemy do niego całe jajka- miksujemy. Następnie cukier - miksujemy. Do utartej masy dodajemy sypkie budynie, roztopione masło, sok z cytryny oraz skórkę i wszystko dokładnie łączymy ze sobą.


Składniki:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
  • kilka kryształków żółtego barwnika spożywczego

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.

Do szklanki dodajemy żółty barwnik i dodajemy do niego około 1/4 szklanki białego lukru. Łączymy składniki.

Uwaga: lukier dopiero sporządzamy gdy ciasto będzie już upieczone i przestudzone.


Wykonanie:

Po upływie 2 godzin z lodówki wyciągamy kruche ciasto i na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat ciasta o wymiarach blaszki. Płat ciasta przekładamy na blaszkę. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy je w 200 stopniach Celsjusza przez 5 minut.

Na podpieczone lekko ciasto wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika. Ciasto pozostawiamy w nim do przestygnięcia.

Zimne i upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i polewamy je białym lukrem. Następnie biały lukier zdobimy żółtym lukrem ( malujemy na cieście żółtą kratkę, a następnie na jej łączeniach kółka).

Podajemy

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy


Data publikacji: 08/11/2013


comments powered by Disqus