Serduszka korzenne w sweterkach
A o to ciasteczka korzenne. Idealna słodkość która możliwe zagości na Waszych Świątecznych stołach ...





Składniki na 2 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto z korzeniami:
- 260 g mąki pszennej
- 1/2 szklanka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki przypraw korzennych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 surowe jajka (wielkość m)
Składniki na lukier pomadkowy:
- 3 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 2 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
- kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Powstały lukier rozlewamy do dwóch miseczek i jeden z nich barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 400 g cukru pudru
- 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.
Dodatkowo:
- drobne perełki cukrowe
- gwiazdki białe cukrowe
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao, korzenie oraz sodę. Do suchych składników dodajemy jajka oraz olej. Z podanych składników zarabiamy jednolite ciasto. Powstałe ciasto wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości 4-5 mm. Z płata wycinamy foremką serduszka, które układamy na blaszce do pieczenia.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Upieczone, przestudzone serduszka lukrujemy czerwonym lukrem i pozostawiamy na kratce by lukier dobrze na nich zastygł. Następnie za pomocą worka cukierniczego dekorujemy słodkości białymi lukrem oraz białymi, cukrowymi ozdobami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 11/12/2017
comments powered by Disqus