Sanie Świętego Mikołaja
Przyznam iż z tymi saniami jest trochę zabawy ale świetnej zabawy tym bardziej gdy w ich przygotowaniu, zdobieniu i sklejaniu pomagają dzieci. My właśnie z synem tak spędziliśmy ostatnio popołudnie. zapachniało piernikiem, świetami i czekamy na ten upragniony śnieg by sanie tego naszego Świętego Mikołaja miały po czym jechać ;-).





Składniki na 3 sztuki sań i 12 reniferów.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na piernik:
- 2,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g miękkiego masła
- 100 g płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (domowej)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
Do rondla wlewamy miód i dodajemy do niego masło oraz cukier kryształ. Rondel wstawiamy na mały palnik i na małym płomieniu rozpuszczamy i łączymy składniki. Do powstałego płynu dodajemy sodę oczyszczona i za pomocą trzepaczki łączymy składniki.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z przyprawą do piernika, dodajemy płyn z rondla oraz wbijamy jajko. za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto.
Powstałe ciasto przekładamy na podsypana mąką stolnicę i wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Za pomocą formy lub też szablonów, które warto sobie wcześniej przygotować (zdjęcia powyżej) wycinamy części sań oraz renifery.
Wycięte fragmenty układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 120-130 stopniach Celsjusza przez 20 -25 minut (piekarnik elektryczny, pieczenie góra - dół). Pierniczki maja się upiec na brązowy kolor. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 800 g cukru pudru
- 3,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
- kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego
Do miski kamionkowej wsypujemy 600 g cukru pudru i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Powstały lukier rozlewamy do 3 miseczek w proporcji: - 2/5 i dodajemy do niego kilka kryształków czerwonego barwnika który dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej barwy - 2/5 i dodajemy do niego kilka kryształków brązowego barwnika który dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej barwy - 1/5 pozostawiamy biały lukier. Z tej części odlewamy połowę lukru i dodajemy do niej pozostała część cukru pudru (200 g) i chwile rozcieramy do uzyskania jednolitego, gęstego lukru , który przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą, wąską końcówką (numer 1).
Do ozdoby:
- 2 szklanki grubego cukru kryształu
- kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżeczka wody
- czerwone, długie i do tego kwaśne żelki w cukrze
- cukrowe, żółte gwiazdki
- niebieskie i czerwone kuleczki cukrowe
- 2 pisaki cukrowe w żółtym kolorze
W łyżeczce wody rozpuszczamy czerwony barwnik i za jego pomocą barwimy 1,5 szklanki cukru kryształu - do pojemniczka plastikowego wsypujemy cukier polewamy go barwnikiem, zamykamy pojemnik i energicznie trzepiemy do uzyskania czerwonego cukru. Zabarwiony cukier rozsypujemy na papierze do pieczenia, żeby wyschnął.
Wykonanie:
Upieczone i przestudzone pierniki dekorujemy: części sań - jego boki barwimy czerwonym i białym lukrem, obsypujemy czerwonym i zwykłym cukrem- zdjęcia pomocnicze powyżej. O lukrowane części naszych sań pozostawiamy aby lukier i cukier na nich dobrze zastygł. Za pomocą gęstego lukru, który mamy w worku cukierniczym łączymy części, składamy sanie.
Piernikowe renifery lukrujemy na brązowo, żółtym pisakiem cukrowym rysujemy im esy - floresy, doklejamy ślepia i noski oraz cukrowe gwiazdki i również pozostawiamy by lukier dobrze na nich zastygł - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Udekorowane, posklejane sanie układamy na talerzu a do nich za pomocą kwaśnych, czerwonych żelek zaprzęgamy piernikowe renifery.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/12/2015
comments powered by Disqus