Rurki z pastą jajeczną

Może nie do końca szybki w wykonaniu ale za to bardzo prosty, efektowny i smaczny sposób na udekorowanie wielkanocnego stołu jak i zadowolenie domowników. Prostym sposobem stają się tutaj ulubiona pasta jajeczna połączona z ciastem, ozdobiona chrzanem, rzeżuchą oraz mięsem.

Ocena:
1 5

Składniki na około 30 sztuk.

Foremki do rurek o długości 9 cm smarujemy margaryną.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 350 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia. Margarynę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki. Do składników dolewamy kwaśną śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Stolnice podsypujemy mąką. Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 cm x 35 cm Prostokąt kroimy na 10 pasków. Każdy pasek nakładamy na foremkę ale w taki sposób by podczas zwijania ciasto nachodziło na siebie.

Cukier kryształ wysypujemy na płaski talerz.

Górną część ciasta na rurce obtaczamy w cukrze krysztale.

Rozgrzewamy piekarnik.

Nawinięte ciasto na blaszki układamy w niewielkim odstępie na uprzednio przygotowanej blaszce do pieczenia. Surowe rurki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Składniki na pastę jajeczną:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo *150 g miękkiego masła
  • 6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
  • 5 łyżeczek musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Ugotowane na twardo jaja obieramy ze skorupek a następnie 5 sztuk jajek pozbawiamy białek, które odkładamy do osobnej miseczki.

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy 5 całych jajek i 5 sztuk żółtek. Do startych jaj dodajemy masło, śmietanę, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę, która przekładamy do rękawa cukierniczego.


Do ozdoby:
  • 2 łyżki duże chrzanu ze słoika lub prawdziwego korzenia
  • 6 łyżki majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 5 sztuk ugotowanych na twardo białek
  • rzeżucha
  • 5 sztuk cienkiego kabanosa
  • 15 sztuk plasterków szynki

Plasterki wędliny przecinamy na pół. Kabanos dzielimy na 30 niedużych odcinków.

Do miseczki, na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy ugotowane na twardo białka (te które odłożyliśmy wcześniej do miseczki) przekładamy do nich jogurt, majonez oraz starty chrzan. Za pomocą drewnianej pałki rozcieramy składniki. Powstała masę przekładamy do lodówki na czas przygotowania rurek.


Wykonanie:

Każdą upieczoną rurkę nadziewamy pastą jajeczną, wierzch rureczek smarujemy pastą chrzanową, zdobimy rzeżuchą, kabanosem i wędliną.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/04/2015


comments powered by Disqus