Rurki z bitą śmietaną

Niesamowicie delikatne rureczki z bitą śmietaną są idealną propozycją na niedzielne popołudnie.

Ocena:
1 5

Składniki na około 60 rurek.

Foremki do rurek o długości 9 cm smarujemy margaryną.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 350 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • 1 szklanka cukru kryształu

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia. Margarynę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki. Do składników dolewamy kwaśną śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Stolnice podsypujemy mąką. Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 cm x 35 cm Prostokąt kroimy na 10 pasków. Każdy pasek nakładamy na foremkę ale w taki sposób by podczas zwijania ciasto nachodziło na siebie.

Cukier kryształ wysypujemy na płaski talerz.

Górną część ciasta na rurce obtaczamy w cukrze krysztale.

Rozgrzewamy piekarnik.

Nawinięte ciasto na blaszki układamy w niewielkim odstępie na uprzednio przygotowanej blaszce do pieczenia. Surowe rurki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Nadzienie:
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej (nie koniecznie)
  • 2 opakowania śmietany do ubijania "śnieżki"
  • 400 ml zimnego mleka

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wlewamy zimne mleko. Dodajemy do niego śmietanę do ubijania i za pomocą miksera ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy letnią żelatynę. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego (jeśli ktoś nie posiada rękawa cukierniczego można użyć woreczka do kanapek i obciąć mu jeden róg). Rękawa odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.


Wykonanie:

Z przestygniętego ciasta wyciągamy formę na rurki. Następnie nabijamy je śmietaną kremówką i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/11/2012


comments powered by Disqus