Rurki korzenne z delikatną śmietanową masą

Pyszne ciasto korzenne zwinięte w rurkę i wcale nie potrzebujemy do nich formy a tylko wystarczy nam drewniana łyżka no i nie może zabraknąć lukru, czekolady, migdałów, pistacji i kremówki

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk rurek.

Blachy do pieczenia należy natłuścić margaryną lub oliwą z oliwek.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g brązowego cukru ( lub białego)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 40 g przyprawy do piernika

Trzonek okrągły z łyżki drewnianej smarujemy oliwą z oliwek lub olejem.

Do rondelka wkładamy masło, miód , cukier i przyprawy. Rondelek z przyprawami wstawiamy na najmniejszy palnik i doprowadzamy do połączenia się składników ( cukier musi się nam całkowicie stopić). Podczas roztapiania składników należy je mieszać by się nic nam nie przypaliło.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej roztopione składniki, wbijamy jajko i dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki energicznie mieszamy łyżką drewnianą.

Na wysmarowana tłuszczem blachę wykładamy po 1 łyżeczce masy z której formujemy jak najbardziej cienkie placki ( grubość 1 mm). Na blaszce powinno znaleźć się nie więcej niż 4 placki - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane surowe placuszki wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 4-5 minut ( uważamy by się nam nie spaliły).

Upieczone placki wykładamy z piekarnika i pojedynczo , gorące placki ściągamy ( za pomocą łopatki do ciasta) z blachy, układamy na desce drewnianej , do góry dnem i gorące nawijamy na nasmarowany trzonek łyżki drewnianej - uwaga muszą być gorące placki i niestety trochę sobie poparzymy palce. Zwinięty w rurkę placek ściągamy z trzonka i odkładamy do przestygnięcia. Zdjęcia pomocnicze powyżej.


Składniki na masę śmietanową:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30 % lub 36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy stopniowo serek mascarpone - ubijamy, a następnie cukier puder - ubijamy. Gotowy krem wkładamy do lodówki.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Polewa czekoladowa z masłem:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 100 g supełków migdałowych
  • 50 g grubo posiekanych pistacji

Wykonanie:

Zimne, przestudzone rurki polewamy białym lukrem i pozostawiamy go do zastygnięcia. Następnie rurki delikatnie polewamy przestudzoną polewą czekoladową i na dodatek posypujemy je po wierzchu migdałami i pistacjami ( zdjęcia pomocnicze powyżej).

Gdy polewy na rurkach dobrze zastygną , rurki wypełniamy masą śmietanową.

Rurki należy podawać od razu do spożycia bo w ciągu 12 godzin bardzo miękną.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

[http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo](http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo0


Data publikacji: 18/11/2013


comments powered by Disqus