Rurki korzenne z delikatną śmietanową masą
Pyszne ciasto korzenne zwinięte w rurkę i wcale nie potrzebujemy do nich formy a tylko wystarczy nam drewniana łyżka no i nie może zabraknąć lukru, czekolady, migdałów, pistacji i kremówki





Składniki na 40 sztuk rurek.
Blachy do pieczenia należy natłuścić margaryną lub oliwą z oliwek.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 150 g masła lub margaryny
- 3 łyżki miodu
- 150 g brązowego cukru ( lub białego)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 40 g przyprawy do piernika
Trzonek okrągły z łyżki drewnianej smarujemy oliwą z oliwek lub olejem.
Do rondelka wkładamy masło, miód , cukier i przyprawy. Rondelek z przyprawami wstawiamy na najmniejszy palnik i doprowadzamy do połączenia się składników ( cukier musi się nam całkowicie stopić). Podczas roztapiania składników należy je mieszać by się nic nam nie przypaliło.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej roztopione składniki, wbijamy jajko i dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki energicznie mieszamy łyżką drewnianą.
Na wysmarowana tłuszczem blachę wykładamy po 1 łyżeczce masy z której formujemy jak najbardziej cienkie placki ( grubość 1 mm). Na blaszce powinno znaleźć się nie więcej niż 4 placki - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Tak przygotowane surowe placuszki wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 4-5 minut ( uważamy by się nam nie spaliły).
Upieczone placki wykładamy z piekarnika i pojedynczo , gorące placki ściągamy ( za pomocą łopatki do ciasta) z blachy, układamy na desce drewnianej , do góry dnem i gorące nawijamy na nasmarowany trzonek łyżki drewnianej - uwaga muszą być gorące placki i niestety trochę sobie poparzymy palce. Zwinięty w rurkę placek ściągamy z trzonka i odkładamy do przestygnięcia. Zdjęcia pomocnicze powyżej.
Składniki na masę śmietanową:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30 % lub 36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy stopniowo serek mascarpone - ubijamy, a następnie cukier puder - ubijamy. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Polewa czekoladowa z masłem:
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.
Dodatkowo:
- 100 g supełków migdałowych
- 50 g grubo posiekanych pistacji
Wykonanie:
Zimne, przestudzone rurki polewamy białym lukrem i pozostawiamy go do zastygnięcia. Następnie rurki delikatnie polewamy przestudzoną polewą czekoladową i na dodatek posypujemy je po wierzchu migdałami i pistacjami ( zdjęcia pomocnicze powyżej).
Gdy polewy na rurkach dobrze zastygną , rurki wypełniamy masą śmietanową.
Rurki należy podawać od razu do spożycia bo w ciągu 12 godzin bardzo miękną.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
[http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo](http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo0
Data publikacji: 18/11/2013
comments powered by Disqus