Rurki cebulowe z serem
Szybkie w wykonaniu, pyszne ciasto, najprostszy ale idealny farsz cebulowy i do tego dla podkreślenia smaku pasek żółtego sera żółtego.
Spróbowałam takiego dzieła, bo takie w mojej głowie się zrodził na pewnej imprezie i co ? i znikły szybciej niż się pojawiły





Składniki na 32 sztuk.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 całej jajka
- 1 surowe żółtko
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru kryształu
Do kubeczka wlewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko i dodajemy do niego cukier kryształ oraz drożdże. Składniki dokładnie rozcieramy ze sobą.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej całe jajka, żółtko, miękkie masło, oliwę z oliwy oraz roztarte drożdże , cukier i mleko. Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie wyrabiamy gładkie, jednolite i do tego lśniące ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą , suchą ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:
- 3 duże cebule
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki margaryny lub masła
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy tłuszcz i dodajemy do niego cebulę oraz sól i pieprz. Cebulę należy podrumienić. Podrumieniona cebulę ściągamy z palnika.
Dodatkowo:
- dwa surowe białka
- 170 g żółtego sera w plasterkach
surowe białka wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.
Żółty ser kroimy na paski o wymiarach 1,5 cm x 5 cm.
Wykonanie:
Podrośnięte ciasto wałkujemy ,na lekko podsypanej mąka stolnicy, na płat ciasta o wymiarach 20 cm x 80 cm ( lub dwa płaty o wymiarach 20 cm x 40 cm) Prostokątny płat ciasta kroimy na 32 mniejsze prostokąty o wymiarach 10 cm x 5 cm . Każdy mały prostokąt smarujemy rozbełtanym białkiem i na dłuższym jego boku , przy samym brzegu wykładamy po 1 dużej łyżce cebulowego farszu. Zaczynając od tego boku gdzie jest farsz, zwijamy prostokąt w rulon ( zdjęcia pomocnicze powyżej).
Surowe rulony układamy na blaszce do pieczenia w 5 cm odstępach, przykrywamy suchą, czysta ścierką i pozostawiamy je na 30 minut by jeszcze trochę podrosły.
Przed samym pieczeniem , każdy rulon smarujemy rozbełtanym białkiem oraz na jego powierzchni układamy po plasterku sera żółtego.
Rulony pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, w 140-150 stopniach Celsjusza przez 15 -20 minut ( piekarnik elektryczny, normalna funkcja pieczenia - góra-dół). Po upieczeniu rulony wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy
Smacznego
Data publikacji: 01/11/2013
comments powered by Disqus