Ruloniki z salami

Ciasto półfrancuskie podane tym razem z farszem serowo - mięsnym. Ciepłe znikają bardzo szybko więc warto zrobić ich więcej niż mamy w założeniu.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta półfrancuskiego (275 g)
  • 100g sera typu feta
  • 50 g sera żółtego
  • 50 g ogórka konserwowego
  • 50 g papryki konserwowej
  • 50 g zielonych oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100 g salami
  • 1 białko

Wykonanie:

Ciasto półfrancuskie rozwijamy i kroimy na 20 części - prostokąty.

Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ogórki, paprykę, oliwki i cebulę kroimy w drobne kawałeczki. Pokrojone warzywa wsypujemy do miski. Dodajemy do niej ser typu feta oraz ser żółty. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Na każdy prostokąt ciasta francuskiego rozkładamy plasterki salami. Na plasterki nakładamy farsz (zdjęcie poniżej). Prostokąty z farszem zwijamy w rulonik. W każdym ruloniku zawijamy boki tak by farsz się nam nie wylał podczas pieczenia.

Ruloniki układamy na blaszce do pieczenia i dodatkowo smarujemy je rozbełtanym białkiem.

Przekąskę pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu ruloniki wykładamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 16/08/2013


comments powered by Disqus