Różyczki karnawałowe

Małe, urocze, karnawałowe i bardzo smaczne różyczki, to kolejna propozycja na owy karnawał. Różyczki zostały wykonane z kolejnego przepisu na chrust.

Ocena:
1 5

Składniki na 34 sztuki.

Do smażenia będziemy potrzebować 0,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto faworkowe:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g masła
  • 5 żółtek ( z jajek wielkości L)
  • 3 łyżki wódki

Do ozdoby:
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki marmolady np. truskawkowej

Marmoladę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą, małą końcówką.


Do smażenia:
  • 0,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu

Tłuszcz przelewamy/ przekładamy do rondla. Rondel wstawiamy na średnim palniku i doprowadzamy do zagrzania płynu. Przed samym smażeniem sprawdzamy czy jest odpowiednio nagrzany, robimy w tym celu próbę - wrzucamy trochę surowego ciasta do tłuszczu, gdy odbije się szybko od dna i zacznie się smażyć to jest to dla nas znak, ze możemy zacząć smażyć.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej tłuszcz, żółtka oraz alkohol. Składniki chwilę siekamy nożem a następnie zarabiamy ciasto dłońmi, tak gęste, aby przy wałkowaniu jak najmniej trzeba było podsypywać je mąką. Gdy już wszystkie produkty połączą się nam na jednolitą masę wybijamy ciasto wałkiem przez 15 minut - dzięki temu będzie elastyczne i dobrze napowietrzone.

Wyrobione, wybite ciasto porcjami, wałkujemy na bardzo cienki płat. Za pomocą kieliszka do wódki wycinamy z niego okręgi. Następnie w jednym rzędzie układamy po pięć kółek, lekko przylegających, nachodzących na siebie - zdjęcia pomocnicze powyżej. Pierwsze kółko zwijamy w luźny rulonik i w kolejne cztery ( zdjęcia pomocnicze powyżej). Gdy już mamy zwiniętych pięć kółek w jeden rulon przecinamy je na pół. Równo obcięty brzeg rulonu ściskamy, skręcamy tak by powstała nam mała łodyga. Płatki lekko rozchylamy. W taki sam sposób formujemy pozostałe różyczki.

Różyczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu ( nie smażymy ich za szybko, aby ciasto dobrze się nam usmażyło). Surowe różyczki wkładamy do rozgrzanego tłuszczu płatkami w dół, a gdy zmienią kolor na złoty obracamy je by dosmażyły się łodygi / końcówki. Usmażone różyczki wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.

Dodatkowo środek każdej różyczki , delikatnie wypełniamy marmoladą a tuż przed samym podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 24/02/2014


comments powered by Disqus