Różowy Tort

Nie tak dawno bliska mi osoba miała urodziny , że lubi różowy kolor upiekłam jej Różowy Tort. Biszkopty jak i masa są różowe - pudrowy róż. Tort wyszedł bardzo smaczny i jak widać różowy :).

Ocena:
1 5

Składniki na małą tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąka pszenną / tortową.

Piekarnik przed pieczeniem należy dobrze nagrzać.


Składniki na biszkopt:
  • 4 duże jaja
  • 3 opakowanie budyniu wiśniowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 6 łyżek wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy ze sobą.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy je na złoty kolor. Do masy jajecznej dodajemy wodę i budynie wiśniowe. Składniki ubijamy na jednolitą masę.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek wlewały powoli masę z żółtek- przy jednoczesnym ich ubijaniu. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie je mieszamy, tak długo, aż powstanie nam jednolita różowa masa.

Masę przelewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 35-40 minut (nie na termoobiegu).

Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na śmietankową masę:
  • 2 opakowania budyniu wiśniowego
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 300 g masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 400 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem. Krem dzielimy na trzy części.


Składniki na różową śmietankową masę:
  • 400 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

W misce, w gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy ja do lekkiego stężenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder- ubijamy. Do kremu dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy składniki tak długo aż powstanie nam jednolita, różowa masa.

Powstałą masę śmietanową odstawiamy na 30 minut do lodówki.


Dodatkowo:
  • 400 ml dżemu truskawkowego nisko słodzonego
  • 2 kieliszki amaretto
  • 2 kieliszki przegotowanej, przestudzonej wody
  • 2 łyżki posiekanej drobno suszonego ananasa

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą wodę i alkohol.


Wykonanie:

Upieczony , przestudzony biszkopt przecinamy na cztery równe części.

Na tortownicy kładziemy pierwszą część biszkoptu i nasączamy go alkoholem a następnie smarujemy go cienką warstwą dżemu. Na dżem kładziemy 1/3 masy budyniowej , z makutry. Drugą część biszkoptu nasączamy obustronnie alkoholem i obustronnie smarujemy go cienką warstwą dżemu. Biszkopt kładziemy na budyniową masę a na niego 1/3 masy budyniowej. Trzecią część biszkoptu nasączamy obustronnie alkoholem i obustronnie smarujemy go cienką warstwą dżemu. Na niego kładziemy 1/3 masy budyniowej. Masę przykrywamy czwartym biszkoptem, który uprzednio obustronnie nasączyliśmy alkoholem i posmarowaliśmy dżemem truskawkowym. Na wierzch tortu (na czwartą część biszkoptu) kładziemy masę ze śmietany kremówki i równomiernie ją rozprowadzamy po całym torcie (wierzchu i obręczy tortu). Ciasto przekładamy do lodówki na około dwie godziny.

Po upływie podanego czasu wyciągamy go z lodówki i zdobimy różową masą kremówką. Różową masę ze śmietany kremówki przekładamy do worka cukierniczego z końcówką szerokiej gwiazdy. Na torcie wyciskamy małe kleksy. W środek każdego kleksa wkładamy bardzo mały kawałek suszonego ananasa.

Tort najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 09/03/2013


comments powered by Disqus