Różowy biszkopt

Dla odmiany podaje przepis na różowy biszkopt, bardzo prosty w wykonaniu.

Ocena:
1 5

Składniki na małą tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąka pszenną / tortową.

Piekarnik przed pieczeniem należy dobrze nagrzać.


Składniki na biszkopt:
  • 4 duże jaja
  • 3 opakowanie budyniu wiśniowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 6 łyżek wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy ze sobą.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy je na złoty kolor. Do masy jajecznej dodajemy wodę i budynie wiśniowe. Składniki ubijamy na jednolitą masę.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek wlewały powoli masę z żółtek- przy jednoczesnym ich ubijaniu. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie je mieszamy, tak długo, aż powstanie nam jednolita różowa masa.

Masę przelewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 35-40 minut (nie na termoobiegu).

Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję przepis w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/rozowy-tort


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus