Różowe kulki w kokosie

Pyszne, szybkie i nie potrzeba ich piec. Idealne bo nie bardzo słodkie a zaspokoją naszą potrzebę na słodkości. Na upały idealne dla każdego malucha i dorosłego.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk pralin.


Składniki :
  • 500 g suchych biszkoptów, kruchych ciastek itp.
  • 200 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np. owoce leśne
  • 150 wrzącej wody
  • 120 g czekoladowych draży
  • 3-4 kryształki czerwonego barwnika (ewentualnie)

Dodatkowo:
  • 150 g wiórek kokosowych

Wiórki kokosowe przesypujemy do miseczki.


Wykonanie:

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy barwnik i wlewamy po woli białą czekoladę a następnie rozpuszczona, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie łączymy składniki.

Do miski rozdrabniamy biszkopty, ciastka i zalewamy czerwona kremówką. Składniki łączymy tak by powstała nam jedna masa. Z ciasta czekoladowego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego w środek których wciskamy po jednym białym drażu.

Kulki mocno obtaczamy w wiórkach kokosowych i wkładamy je na 3-4 godziny do lodówki.

Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 02/06/2014


comments powered by Disqus