Różowe kulki w kokosie
Pyszne, szybkie i nie potrzeba ich piec. Idealne bo nie bardzo słodkie a zaspokoją naszą potrzebę na słodkości. Na upały idealne dla każdego malucha i dorosłego.





Składniki na 50 sztuk pralin.
Składniki :
- 500 g suchych biszkoptów, kruchych ciastek itp.
- 200 g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie sypkiej galaretki np. owoce leśne
- 150 wrzącej wody
- 120 g czekoladowych draży
- 3-4 kryształki czerwonego barwnika (ewentualnie)
Dodatkowo:
- 150 g wiórek kokosowych
Wiórki kokosowe przesypujemy do miseczki.
Wykonanie:
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.
Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.
Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy barwnik i wlewamy po woli białą czekoladę a następnie rozpuszczona, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie łączymy składniki.
Do miski rozdrabniamy biszkopty, ciastka i zalewamy czerwona kremówką. Składniki łączymy tak by powstała nam jedna masa. Z ciasta czekoladowego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego w środek których wciskamy po jednym białym drażu.
Kulki mocno obtaczamy w wiórkach kokosowych i wkładamy je na 3-4 godziny do lodówki.
Podajemy
Smacznego
Data publikacji: 02/06/2014
comments powered by Disqus