Różowa pianka

Różowa pianka to masa z białek białek i galaretki.

Ocena:
1 5
Składniki na różowa piankę:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowanie truskawkowej galaretki
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 2-3 kryształki czerwonego barwnika (nie koniecznie)

Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Gdy galaretka zacznie nam tężeć zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier puder, kryształki barwnika i dalej ubijamy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i łączymy składniki ze sobą.

Powstała piankę przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego cienką końcówką.

Idealna do lekkich ciast typu ptysiowego.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/ptysie-z-rozowa-pianka


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus