Różowa masa budyniowa
Prosta w wykonaniu masa budyniowa - różowa.
Ocena:





Składniki na śmietankową masę:
- 2 opakowania budyniu wiśniowego
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru kryształu
- 300 g masła
- 1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.
Do rondla wlewamy 400 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/rozowy-tort
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus