Różowa masa budyniowa

Prosta w wykonaniu masa budyniowa - różowa.

Ocena:
1 5
Składniki na śmietankową masę:
  • 2 opakowania budyniu wiśniowego
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 300 g masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 400 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/rozowy-tort


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus