Różowa krajanka
Coś szybkiego, coś smacznego, coś kolorowego i do tego kokosowego. Idealna słodycz do porannej kawy. Słodkość którą zrobienie zajmuje 5 minut i potrzeba do niej jedynie trzech składników.





Składniki na blachę o wymiarach 15 x 20 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 180 g wiórków kokosowych,
- 230 g skondensowanego, słodzonego mleka z puszki,
- 250 g cukru pudru,
- różowy barwnik.
- 100 g białej czekolady
- płatki kokosowe
Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu
Składniki dzielimy w proporcji 1/3 do 2/3- czyli do jednej miski wlewamy 80 g mleka w puszcze i dodajemy 80 g cukru pudru i 60 g wiórek kokosowych. Składniki mieszamy, zagniatamy dłońmi i wykładamy nią spód wcześniej przygotowanej blaszce. Do miski wlewamy resztę mleka skondensowanego które barwimy różowym barwnikiem spożywczym i dodajemy cukier puder (170g) oraz wiórki kokosowe (120 g). Zagniatamy różową masę, którą równomiernie rozkładamy na białą masę.
Następnie wierzch polewamy białą czekoladą i dekorujemy plastrami kokosu.
Tak przygotowaną słodkość umieszczamy w lodówce na noc by stwardniała.
Następnie tuż przed podaniem kroimy w kostki lub prostokąty i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/05/2018
comments powered by Disqus