Różowa beza

Różowa beza z kisielem.

Ocena:
1 5
Składniki różową bezą:
  • 6 białek
  • 8,5 łyżki cukru kryształu
  • 3 opakowania kisielu wiśniowego
  • 3 szczypty soli

Wykonanie:

Do miski wlewamy białka. Dodajemy do nich szczyptę soli. Składniki ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy do najmniejszych i do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru - ubijamy. Gdy połączymy już cały cukier z białkami dodajemy sypki kisiel. Łączymy składniki.

Tak przygotowaną beze pieczmy na kruchym cieście lub też przekładamy ja do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy rozetki, bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik.

Bezę pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-fantazja


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus